Vaak krijgen wij beelden aangeleverd met de vraag “Hoe groot kunnen wij dit afdrukken?”
Veel hangt af van de grootte van het originele (dus niet geïnterpoleerd!) bestand, maar ook van de kwaliteit van het beeld zelf, m.a.w. de kwaliteit van de kleurfilters in het gebruikte toestel en de instellingen die hiermee gepaard gaan.
- De gebruikte printmethode speelt hierbij een enorme rol:
- Klassieke chemische fotoafdruk: het beeld wordt belicht op fotopapier wat daarna ontwikkeld wordt. Voordeel hierbij is dat men met licht geleidelijke overgangen kan creëren en men beschikt over een gigantisch kleurenpalet. Door te werken met licht bekomt men dat er nagenoeg geen punten of dots zichtbaar zijn omdat deze perfect in elkaar overvloeien…
Hierdoor zal ook bij kleinere bestandsgrootte het eindresultaat nog zeer goed zijn. - Inkjetprints: de beeldopbouw wordt gerealiseerd met dots (punten) die naast elkaar geplaatst worden. Om overgangen te verbeteren wordt er eventueel gewerkt met variabele dots.(verschillende groottes) en met tussenkleuren (Light Cyaan, Light magenta, grey, enz)
Kleinere bestanden zullen dan sneller een minder resultaat geven. - Bij Chromaluxe panelen wordt de afdruk gemaakt in inkjet met sublimatie-inkten op papier, wat resulteert in een zelfde resultaat als inkjet, maar door het sublimeren (de inkt op het papier “verdampt” onder invloed van de warmte in de warmtepers en de inkt dringt in de polymeer-laag van de chromaluxe plaat) worden de dots als het ware samengesmolten wat resulteert in een zeer hoge kwaliteit, ook indien het bestand wat kleiner is…
2. Wat is goed resultaat? - Na een objectieve beoordeling van bestandsgrootte en kleuromvang is dit heel moeilijk in te schatten, want wat voor de ene persoon niet goed genoeg is, is voor de ander perfect… De beoordeling van een beeld is dan ook zeer subjectief…
- De afstand waarbij een afdruk bekeken wordt is mede bepalend voor de kwaliteit. Indien een afdruk 20 x 30 cm op tafel bekeken wordt zal deze doorgaans ok zijn, maar bij de beoordeling van een beeld van bv. 2,5 x 3,6 meter wordt dit wat moeilijker: indien dergelijk formaat bekeken wordt op slechts 50 cm afstand ziet men immers wel een detail van het beeld, maar niet het totale beeld waardoor kwaliteit voor een verkeerde indruk kan zorgen…
Objectief kan men een beeld pas volledig zien op een afstand van 1,5 x de diagonaal van de afdruk!