Onze Esko-Kongsberg I-XL24 biedt de mogelijkheid om een breed scala aan materialen met uiterste precisie te snijden, rillen of frezen.
Systeem
De computergestuurde snijtafel kan uitgerust worden met diverse tools. De frees is vast en 2 extra tools kunnen terzelfdertijd op de “Multi-cut”-head worden bevestigd. Hierdoor wordt het mogelijk om bvb. in een gecombineerde opdracht terzelfdertijd te rillen en te snijden zonder van tools te wisselen ! Dit snijpad en rilpad wordt getekend in adobe illustrator of aangemaakt (of bewerkt) in onze “Esko I-cut layout software”. Naast de uiteindelijke afbeelding worden zwarte (of witte) bollen van 6mm doormeter toegevoegd die mee worden afgedrukt en gelezen kunnen worden door de I-cut camera op de “multi-cut”-head waardoor ook afwijkingen (krimp of uitzetting) van het materiaal worden opgevangen ! Zo kan met uiterste precisie gesneden, gerild of gefreesd worden!
Gebruikte materialen
Het brede scala aan speciale tools biedt de snelheid, kracht en flexibiliteit om automatisch om te gaan met een zeer grote verscheidenheid aan materialen: papier, karton, hout, dibond, forex, kanaalplaat, foamboard, acryl, plexiglas,… Zo kunnen bvb stickers geprint op vinyl volledig uitgesneden worden en de vorm “half” doorgesneden met de “kisscut”-tool… een hart-, ster- of lettervorm gefeesd worden uit een hard materiaal met de frees…een kartonnen doos geplooid en uitgesneden worden met de ril-tool en het HD-vibrererend mes…enz. Bekijk de demofilmpjes van de fabrikant met demonstraties van de diverse mogelijkheden maar eens:
Verwerkingsmethode
Met de “Esko I-cut layout software” kunnen diverse opdrachten samen op een standaard-plaat worden verzameld. Met de software worden de diverse opdrachten niet alleen “genest”, maar worden ook de zwarte (of witte) bollen toegevoegd die mee geprint moeten worden om het “snij-, ril- of frees-pad” te kunnen bepalen en wordt eventueel een “bleed” toegevoegd. Daarna gaat de software een printfile en een snijfile exporteren : de printfile bevat de afbeelding, samen met de zwarte (of witte) bollen bestemd voor de printer en de snijfile bevat het uiteindelijke “snij-, ril- of frees-pad” en de referentiebollen. Met de I-cut camera op de “Multi-cut”-head wordt de juiste positie bepaald en gaat de verwerking van start…
Hoe aanleveren?
Het is belangrijk om weten dat een geprinte plaat of rol enkel kan gesneden worden indien een freespad of snijpad en eventueel een rilpad op voorhand werden aangemaakt, samen met de zwarte (of witte) bollen die door de I-cut camera gelezen kunnen worden. Een geprinte plaat die niet voldoet aan deze voorwaarden kan bijgevolg met dit systeem niet meer verwerkt worden !
- De aangeleverde file dient het freespad of snijpad, het rilpad en de uiteindelijk afbeelding te bevatten en kan dus best als pdf of illustrator-bestand (*.ai) met ingesloten profiel worden aangeleverd.
- Gebruikte fonts, logo’s en beelden meeleveren ! (bij voorkeur met een voorbeeld-afdruk!)
- Paden en/of extra kanalen verwijderen ! (behalve het snijpad, geen extra paden of alfa-kanalen!)
- Zwart/witbeelden en sepia steeds in “srgb” (RGB) of “coated Fogra39” (CMYK) aanleveren !
- RGB (bij voorkeur srgb) of CMYK (bij voorkeur coated Fogra39)
- voor Mac-gebruikers : alle bestanden PC-compatible opslaan met extensie! (*.pdf of *.jpg of *.tif)
- gebruik géén leestekens (?,.&+) in de namen van de bestanden, maar enkel letters (alfabet) en cijfers (0 t.e.m. 9) en hou deze kort! (bvb: “jan’s verjaardagsfeestje.11-03-2011.jpg” kan niet worden verwerkt…)
- Bestanden niet interpolleren : u kan best het originele formaat aanleveren en de interpollatie overlaten aan de rip van de printer ! U bekomt een betere kwaliteit en werkt meestal met kleinere bestanden!
- Gebruik géén compressie, zoals LZW, zip, stuffit, rar, …!
- Hou er bij de opmaak steeds rekening mee dat er op de randen een licht beeldverlies optreed ! (dit beeldverlies is bovendien niet aan alle zijden even groot en is niet constant !) Plaats dus geen fijne kaders of tekst dicht bij de rand van uw beeld!