Theta-prints

Bij DEMUYNCK-printing werd een Durst Theta HS-printer geïnstalleerd. Deze professionele printer van de nieuwste generatie maakt het mogelijk om afdrukken te maken tot een maximaal formaat van 76,2x400cm op fotochemisch papier die de kwaliteit van lambda-prints evenaren!

 Durst Theta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Systeem

Het papier wordt belicht met de heen en weer bewegende "schrijfkop" van de printer die met de nieuwste LED-technologie is uitgerust. De machine kan 1 cassette bevatten met een maximale papierbreedte van 76,2cm. Na belichting wordt het papier in "banden" gesneden van minimaal 12,7cm en maximaal 4m om daarna in de aangesloten processor ontwikkeld te worden. Na ontwikkeling wordt het papier opgevangen door een snij-unit die banden korter dan 30,5cm verder versnijdt. Grotere formaten dienen manueel te worden bijgesneden. Als input kunnen digitale beeldformaten worden gebruikt zoals tif en jpg.  

Gebruikte papiersoorten

Demuynck-printing werkt uitsluitend op het professionele DP-papier van Fuji. Dit garandeert de allerbeste kwaliteit (beste toonweergave, diepste zwarting) en maakt de prints uistekend geschikt voor archivering (deze kwaliteit wordt o.a. door musea geëist die afdrukken willen archieveren…) U heeft de keuze uit 3 verschillende oppervlakken : mat, glanzend en pearl (metallic-glanzend).

Belangrijke info : wij werken met papier zonder watermerk, maar op de rugzijde wordt altijd de order-info afgedrukt!!! Op de rugzijde wordt naast de orderinfo ook de originele bestandsnaam mee afgedrukt.

Nieuw: de mogelijkheid bestaat nu ook om, tegen een meerprijs, afdrukken te bestellen zonder rugdruk! Dit kan namelijk noodzakelijk zijn voor bvb wenskaarten, doopkaarten, uitnodigingen, enz waarbij tekst op de rugzijde gedrukt dient te worden of de afdruk gerild en geplooid moet worden...

Bemerkingen:

 • De vermelde formaten zijn "foto-formaten". Voor opmaak van kaartjes e.d. is het belangrijk de juiste formaten te gebruiken : een lijst met exacte printformaten kan hier gedownload worden. Opgelet : de werkelijke afmetingen van de uiteindelijke print kunnen lichtjes afwijken !
 • Het kleinste papiertransport dat de ontwikkelmachine kan verwerken is 12,7cm. Kleinere formaten (zoals 6x6, 6x9, 7x10,...) dienen daardoor afgedrukt te worden op een groter papierformaat met witte rand(en). U kan deze nadien zelf afsnijden of eventueel door onze diensten laten bijsnijden tegen een lichte meerprijs.

Afdrukmethode  

Onze professionele Durst Theta HS beschikt over een "full colormanagement" : afdrukken van beelden met ingesloten profiel worden alvorens te worden afgedrukt geconverteerd in het printerprofiel ! (indien geen ingesloten profiel wordt meegeleverd wordt automatisch het srgb-profiel als input gebruikt...) Wij beschikken over een eigen spectrometer waarmee wij onze eigen outputprofielen aanmaken. Op die manier kunnen professionelen die werken met gecalibreerde monitoren perfect gaan "proofen" en de kleurweergave volledig beheersen! Deze functionaliteit is alleen mogelijk binnen een professionele omgeving en op voorwaarde dat de colormanagement-ketting nergens wordt onderbroken... Bovendien is kwaliteit van de afdrukken nagenoeg identiek aan een print gemaakt op een Durst lambda, in sommige gevallen zelfs beter ! Ook vertonen zwartwitafdrukken een veel diepere zwarting dan de frontierprints ! Deze afdrukmethode is bijgevolg ideaal voor commerciële fotografie (reportage- en studio-opnames en digitale, professionele fotoboeken) en industriële fotografie (meubels, product, reproducties van tapijten en/of schilderijen), kortom voor alles waarbij kleurweergave en diepe zwarting als uiterst belangrijk kan worden beschouwd. De printer drukt af in een resolutie van 254dpi. De theta biedt niets dan voordelen :

 • Allerbeste kwaliteit!
 • Sneller dan de meeste inkjet-systemen!
 • Betere houdbaarheid omwille van het fotochemisch papier!
 • Goedkoper en sneller voor grotere reeksen!

Colormanagement

Voor gevorderde- en professionele gebruikers die op een gecalibreerde monitor wensen te "proofen" kan u hier de ICC-profielen downloaden van onze theta (Opgelet : converteer de beelden niet naar deze kleurruimte, maar gebruik deze enkel om een correcte weergave op het scherm te verkrijgen !) :

 • Thetaprofiel voor het Fuji DP-papier (matte en glanzende afdrukken) : klik hier!
 • Thetaprofiel voor het fuji Pearl-Metallic papier (Pearl-Metallic afdrukken) : klik hier!
 • Thetaprofiel voor het fuji Fujiflex papier (FujiFLEX afdrukken) : klik hier!
 • Thetaprofiel voor de fuji Fujitrans/Fujiclear film (FujiTRANS/FujiCLEAR afdrukken) : klik hier! 

Hoe aanleveren?

 • tif of jpg met ingesloten kleur-profiel (bij voorkeur : adobe 1998) - voor bestellingen via internet bij voorkeur jpg (in hoogste kwaliteit!)
 • paden of extra kanalen verwijderen !
 • zwartwitbeelden en sepia steeds in srgb aanleveren!
 • RGB (geen CMYK!)
 • voor Mac-gebruikers : alle bestanden PC-compatible opslaan met extensie! (*.jpg of *.tif)
 • gebruik géén leestekens (?,.&+) in de namen van de bestanden, maar enkel letters (alfabet) en cijfers (0 t.e.m. 9) en hou deze kort! (bvb: "jan's verjaardagsfeestje.11-03-2011.jpg" kan niet worden verwerkt...)  
 • Bestanden niet interpolleren : u kan best het originele formaat aanleveren en de interpollatie overlaten aan de rip van de printer! U bekomt een betere kwaliteit en werkt meestal met kleinere bestanden !
 • gebruik géén compressie, zoals LZW, zip, stuffit, rar, ... !
 • Hou er bij de opmaak steeds rekening mee dat er op de randen een licht beeldverlies optreed ! (dit beeldverlies is bovendien niet aan alle zijden even groot en is niet constant !) Plaats dus geen fijne kaders of tekst dicht bij de rand van uw beeld!

Hoe bestellen?

Thetaprints kunnen 24 uur op 24 online besteld worden of via één van onze beschikbare kiosken in de winkel tijdens de openingsuren.

Bestel online!

Hoe werkt het?

Klik op de gewenste bestelmodule en u kan in 3 stappen uw bestelling opgeven :

Stap 1 : opladen van de gewenste beelden

Stap 2 : Geef uw voorkeur op (gegroepeerd of per bestand)

 • Maak een keuze uit de beschikbare printformaten. (Ook panorama-formaten zijn voorzien...) Standaard = 10x15cm
 • U heeft de keuze tussen uitvullen of inpassen : indien het formaat afwijkt van het gekozen formaat kan u ervoor kiezen om uw beeld volledig af te drukken in het midden van het gekozen printformaat (geén beeldverlies, maar wel witte randen!) of om het gekozen formaat te vullen met uw beeld ("overtollig" beeld wordt afgesneden !) U krijgt in elk geval een preview van hoe uw beeld er uiteindelijk zal uitzien! Standaard = uitvullen
 • Oppervlak : mat of glanzend papier. Standaard = mat
 • Rand : u kan ervoor kiezen om geen rand rond uw beeld te hebben, een witte rand of een brede witte rand. Ook kan u een speciale rand selecteren, zoals een canvas edge, streak edge, ruff edge, enz... Standaard = geen rand-
 • Ook kan u een ervoor kiezen om uw afdruk normaal af te drukken (zonder correcties), maar ook een volautomatische correctie met verwijdering van rode ogen behoort toe de mogelijkheden. Daarenboven kan u uw beeld zwartwit of sepia omzetten of lichter of met een hoger contrast afdrukken! Standaard = normaal
 • U heeft de volledige controle: u krijgt in elk geval een correcte weergave van hoe uw afdruk eruit zal zien! (indien u werkt met een gecalibreerde monitor zijn zelfs de kleuren nagenoeg correct weergegeven!)

Stap 3 : laat ons weten wie u bent en bevestig uw bestelling.

De vermelde prijzen zijn stukprijzen. Indien u 10 of meer afdrukken bestelde van een zelfde beeld ontvangt u extra korting, die niet vermeld is in de software. Ook in de bevestigingsmail die u ontvangt wordt deze extra korting niet vermeld! Raadpleeg voor de correcte prijs onze prijslijst!

Opgelet : na bevestiging kan uw bestelling niet geannuleerd of gewijzigd worden!

Leveringen  

de meeste formaten worden dagelijks verwerkt, sommige zelfs binnen het uur!

Voor bestellingen die online werden doorgestuurd krijgt u een bevestiging van bestelling per mail (met vermelding van de stukprijzen) en van zodra de opdracht volledig is afgewerkt ontvangt u een nieuw mailbericht met vermelding van de juise prijs (inclusief eventuele extra kortingen...). 

Pas na ontvangst van dit laatste bericht kan u uw werk met zekerheid afhalen!