Lambda-prints

Onze afdeling Demuynck-Printing beschikt over een Durst LAMBDA – printer. Deze printer laat toe om afdrukken te maken op fotochemisch papier t.e.m. een formaat van 127cm x 50m uit één stuk ! Uiteraard is het ook mogelijk om grotere formaten in “panden” af te drukken die later samengevoegd kunnen worden…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Systeem

Het fotografisch papier wordt belicht door drie lasers (RGB = rood, groen en blauw) die het licht via een ingenieus systeem naar een trommel sturen die maar liefst 4000 omwentelingen per … seconde maakt ! Het papier wordt hierbij langzaam getransporteerd waardoor het beeld lijn per lijn wordt opgebouwd. Op deze manier kan tot 30 cm papier worden belicht per minuut. Na belichting wordt de rol doorgesneden en op onze Omnia-ontwikkelmachine geplaatst, dewelke speciaal voor digitale output gefabriceerd werd. (proces RA-4)

Gebruikte papiersoorten

Demuynck-printing werkt uitsluitend op het professionele DP-papier van Fuji. Dit garandeert de allerbeste kwaliteit (beste toonweergave, diepste zwarting) en maakt de prints uistekend geschikt voor archivering (deze kwaliteit wordt o.a. door musea geëist die afdrukken willen archieveren…) U heeft de keuze uit 3 verschillende oppervlakken : mat, glanzend en pearl (metallic glanzend) De rugzijde van de afdrukken is altijd blanco, rugdruk is bij de lambda namelijk niet mogelijk.

Afdrukmethode  

Onze professionele Lambda beschikt over een "full colormanagement" : afdrukken van beelden met ingesloten profiel worden alvorens te worden afgedrukt geconverteerd in het printerprofiel ! (indien geen ingesloten profiel wordt meegeleverd wordt automatisch het srgb-profiel als input gebruikt...) Wij beschikken over een eigen spectrometer waarmee wij onze eigen outputprofielen aanmaken. Op die manier kunnen professionelen die werken met gecalibreerde monitoren perfect gaan "proofen" en de kleurweergave volledig beheersen ! Deze functionaliteit is alleen mogelijk binnen een professionele omgeving en op voorwaarde dat de colormanagement-ketting nergens wordt onderbroken... Deze afdrukmethode is bijgevolg ideaal voor commerciële fotografie (reportage- en studio-opnames en digitale professionele fotoboeken) en industriële fotografie (meubels, product, reproducties van tapijten en/of schilderijen), kortom voor alles waarbij kleurweergave als uiterst belangrijk kan worden beschouwd. De printer drukt af in een resolutie van 200dpi of 400dpi.

Na ontwikkeling worden de afdrukken “uitgesneden” met onze Durst autocutter. Deze cutter leest de (meebelichte) barcode waardoor de snijmessen in de juist positie worden geplaatst en de prints automatisch worden uitgesneden.

De Durst lambda is tot op heden ongeëvenaard in kwaliteit ! Géén andere printer op de huidige markt beschikt over een even groot kleurenpalet ! (voor kenners : adobe 1998) Bovendien gebruikt de printer de allerbest RIP ter wereld.(de Cheetah-rip) Dit maakt het mogelijk om ook van kleinere bestanden reuzenposters te printen ! De Lambda biedt dan ook niets dan voordelen :

 • Allerbeste kwaliteit !
 • Sneller dan de meeste inkjet-systemen !
 • Betere houdbaarheid omwille van het fotochemisch papier !
 • Goedkoper en sneller voor grotere reeksen !

Colormanagement

Voor gevorderde- en professionele gebruikers die op een gecalibreerde monitor wensen te "proofen" kan u hier de ICC-profielen downloaden van onze lambda (Opgelet : converteer de beelden niet naar deze kleurruimte, maar gebruik deze enkel om een correcte weergave op het scherm te verkrijgen !) :

 • Lambdaprofiel voor het Fuji DP-papier (matte en glanzende afdrukken) : klik hier !
 • Lambdaprofiel voor Het Fuji Pearl-Metallic papier (Pearl-Metallic afdrukken) : klik hier !
 • Lambdaprofiel voor Het Fuji Fujiflex papier (FujiFLEX afdrukken) : klik hier !
 • Lambdaprofiel voor de Fuji Fujitrans/Fujiclear film (FujiTRANS/FujiCLEAR afdrukken) : klik hier !

Hoe aanleveren?

 • tif of jpg met ingesloten kleur-profiel (bij voorkeur : adobe 1998) - voor bestellingen via internet bij voorkeur jpg (in hoogste kwaliteit!)
 • paden of extra kanalen verwijderen!
 • zwartwitbeelden en sepia steeds in srgb aanleveren!
 • RGB (geen CMYK!)
 • voor Mac-gebruikers : alle bestanden PC-compatible opslaan met extensie! (*.jpg of *.tif)
 • gebruik géén leestekens (?,.&+) in de namen van de bestanden, maar enkel letters (alfabet) en cijfers (0 t.e.m. 9) en hou deze kort! (bvb: "jan's verjaardagsfeestje.11-03-2011.jpg" kan niet worden verwerkt...)  
 • Bestanden niet interpolleren : u kan best het originele formaat aanleveren en de interpollatie overlaten aan de rip van de printer ! U bekomt een betere kwaliteit en werkt meestal met kleinere bestanden !
 • gebruik géén compressie, zoals LZW, zip, stuffit, rar, ...!
 • Hou er bij de opmaak steeds rekening mee dat er op de randen een licht beeldverlies optreed ! (dit beeldverlies is bovendien niet aan alle zijden even groot en is niet constant!) 

Plaats dus geen fijne kaders of tekst dicht bij de rand van uw beeld!

Hoe bestellen?  

Lambdaprints kunnen enkel via FTP-upload besteld worden. Vergeet niet ook alle nodige info i.v.m. de bestelling op te geven : gewenst formaat, oppervlak (mat, glanzend, pearl-metallic) en aantal.

Voor prijzen : vraag uw offerte via de contact-pagina.

Leveringen  

Lambda-prints worden 2x per week afgewerkt.

Voor bestellingen die online of via FTP werden doorgestuurd een mailbericht van zodra uw opdracht volledig klaar is.

Pas na ontvangst van dit laatste bericht kan u uw werk met zekerheid afhalen!